PRESS ESCO ELIOS

PUT BEZ RIZIKA I ZADUŽIVANJA

Opštine uz ESCO režu troškove i imaju kvalitetniju rasvetu

Silvester Horvat
Generalni direktor preduzeća ESCO Elios

Kruševac rekonstruiše javno osvetljenje kroz projekat JPP - Ušteda skoro 200 miliona dinara

 Predstavnici Grada Kruševca potpisali su u petak (22. septembra 2017. godine) ugovor za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja u kruševačkim naseljima. Kako se navodi na sajtu Grada, Kruševac je još jedna u nizu lokalnih samouprava u Srbiji koja je prepoznala prednost i značaj rekonstrukcije javnog osvetljenja kroz model javno-privatnog partnerstva, a po veličini ovo će biti najveći realizovan projekat tog tipa.

Petrovac na Mlavi dobija LED rasvetu putem javno-privatnog partnerstva - Ugovor sa preduzećima Elios i GGE na 15 godina

 Opština Petrovac na Mlavi uvešće modernu javnu rasvetu kroz model javno–privatnog partnerstva, prenosi lokalni portal eBraničevo. Sve opštine obavezne su da zamene osvetljenje. Ekonomski moćnije opštine i gradovi mogu da obezbede LED osvetljenje, time uštede i dobiju kvalitetnu rasvetu. Međutim, najveći broj opština mora pribeći drugim rešenjima. Petrovac na Mlavi se odlučio za javno-privatno parnerstvo - kazao je Duško Nedinić, predsednik Opštine Petrovac, prenosi portal eBraničevo.

Godišnja ušteda od oko 2,7 miliona dinara garantovana ugovorom

 Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić potpisao je ugovor o Javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju i modernizaciju javne rasvete sa predstavnicima dveju firmi, „Keep light“ DOO Beograd i „Esco Elios“ DOO Novi Sad.

Do kraja godine nova rasveta u Bečeju

 BEČEJ: Odbornici bečejskog parlamenta su na nedavnoj 51. sednici većinom glasova dali saglasnost na konačan nacrt javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga rekonstrukcije i modernizacije sistema javnog osvetlenjenja primenom mera uštede energije LED tehnologijom na teritoriji cele opštine Bečej, a juče je potpisan i ugovor.

Nova javna rasveta - Irig

 Zamena stare i dotrajale, novom LED javnom rasvetom u svih 12 naseljenih mesta iriške opštine, okončana je kako je i planirano, krajem prošle godine. Projekat je započeo u novembru i realizovan je kroz javno – privatno partnerstvo. Njegova vrednost je iznosila oko 138 miliona dinara. Reč je o preko 2.000 sijaličnih mesta koja su zamenjena najsavremenijom LED tehnologijom. Nijedno naše naseljeno mesto nije izostavljeno.

Opština Kladovo dogovorila javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju javne rasvete - Vrednost projekta 2,8 mil EUR

 Predsednik opštine Kladovo Radisav Čučulanović potpisao je 28. juna ugovor sa konzorcijumom srpskih kompanija o javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje javnog osvetljenja u Kladovu i naseljenim mestima. Procenjuje se da će uvođenje led rasvete smanjiti potrošnju struje čak šest puta. Postavljanje nove opreme finansiraće privatni partner, a završetkom projekta očekuje se ušteda u troškovima javne rasvete od 82%.

VIDEO SEKCIJA

LED RASVETA U ŽABLJU

Stare sijalice su spremne za otpad. Nova led tehnologija, koja je prvi put u javnoj rasveti uvedena 2010, u Beogradu , Novom Sadu i Novom Bečeju, sada je i na banderama u 4 mesta opštine Žabalj.

Led sijalice troše tri puta manje energije od starih, ali to nije jedina ušteda. Biće ušteđeno oko tri miliona dinara, koliko je na godišnjem nivou opština Žabalj izdvajala za održavanje i rezervne delove.